Telefon: 0374.877.477
Nu ai produse în coș. Intră în magazin
0374.877.477L-V 9-19
Buchete floriCutii floriCoşuriPrimăvarăCadouriFlori în ghiveciDiverseFă-ți buchetul
Livrare flori Bucuresti

Bambusul norocos - ingrijire si Feng Shui

Bambusul norocos - ingrijire si Feng Shui

Plantele sunt cunoscute pentru efectele benefice pe care le au asupra sănătății și bunăstării noastre. Și această afirmație nu e un mit, cu siguranță! Iată de exemplu bambusul norocos, această plantă aparent firavă, care este un adevărat dirijor al elementelor care ne înconjoară.

Bambusul norocos – informații generale

Lucky Bamboo sau bambusul norocos este o plantă decorativă ideală, atât pentru casă cât și pentru birou. Însă, deși este cunoscută sub numele de bambus, ea aparține unei alte grupe. Mai exact, în clasificarea botanică, aparține familiei Asparagaceae și poartă numele de Dracaena sanderiana, în onoarea horticultorului englez de origine germană Henry Frederick Conrad Sander (1847-1920). Asemănarea tulpinii sale cu cea a bambusului a făcut ca planta să-i împrumute oarecum denumirea, deși din punct de vedere botanic nu există legături strânse. Mai este cunoscută și sub denumirea de bambus chinezesc, bambus chinezesc de apă, bambus spiralat sau bambusul prieteniei.

Bambusul norocos este originar din regiunile tropicale vest-africane și Asia de sud-est. Dincolo de lunga sa istorie ca simbol al norocului și prosperității în Feng Shui, popularitatea plantei este crescută și datorită îngrijirii simple.

E foarte ușor să ai grijă de un bambus norocos astfel încât să te răsfețe mereu cu frunzulițele lui verzi. Îl poți crește atât în vază, cât și în pământ și nu necesită prea multă apă. Nu este mofturos nici cu lumina – îi plac locurile fără lumină solară directă.

Bambusul face niște floricele albe, dar foarte rar înflorește la interior. În schimb, partea interesantă este că, folosind lumina, tulpinile sale pot fi făcute să crească în diferite forme – drepte, în spirală, împletite sau chiar în formă de inimă.

Îngrijirea bambusului

În ce să crești bambusul

Bambusul poate fi crescut atât într-un ghiveci cu pământ, cât și într-o vază cu puțină apă.

Dacă păstrezi bambusul într-un vas cu apă, alege o vază transparentă (pentru efectul vizual) și pune un strat de pietricele care să susțină rădăcinile plantei. Adaugă apă doar cât să treacă cu câțiva centimetri de rădăcină. Nu umple tot vasul cu apă, întrucât tulpina poate putrezi!

Dacă în schimb alegi să crești bambusul în pământ, folosește un ghiveci cu gaură la bază și pământ care să permită drenajul. Ideal ar fi ca pământul să nu fi fost fertilizat înainte, întrucât îngrășământul în exces nu face bine plantei.

Atunci când bambusul norocos crește prea mult și rădăcinile nu mai au loc în vas, va fi nevoie să îl muți într-un recipient mai încăpător.

Dacă bambusul e în vază, scoate ușor planta și spală pietricelele înainte de a le muta în noul vas. Îngroapă cu grijă rădăcinile bambusului printre pietricele și asigură-te că sunt complet acoperite. Apoi adaugă apă astfel încât să acopere rădăcinile, dar nu și tulpina plantei.

Dacă bambusul crește în ghiveci, udă pământul (ca să îți fie mai ușor) și scoate planta, trăgând-o ușor de baza tulpinii, apoi replantează bambusul într-un vas mai mare.

Cum se udă bambusul?

Dacă bambusul este pus într-o vază, completează apa în fiecare săptămână. Nu pune multă – ea ar trebui să depășească doar cu câțiva centimetri rădăcinile plantei!

O dată la 3-4 săptămâni, dar și atunci când observi că încep să se formeze alge, este momentul să schimbi apa, pentru a menține planta sănătoasă. Scoate bambusul și spală bine atât vaza, cât și pietricelele, cu apă fierbinte. Dacă tot ai scos planta, aruncă o privire și la rădăcini, să te asiguri că sunt sănătoase. Pune pietricelele și bambusul la loc și adaugă apă curată.

Dacă bambusul este în ghiveci, pamântul trebuie să fie tot timpul umed – nu exagera cu udatul, dar nici nu aștepta ca solul să se usuce! Udă-l cam o dată pe săptămână, fără să pui prea multă apă, ca să nu cauzezi putrezirea rădăcinilor.

O informație importantă: bambusul este foarte sensibil la clor și la fluor. Dacă știi că nivelul de clor din apa de robinet este crescut, atunci ar fi bine să folosești la udat apă filtrată, îmbuteliată (cu conținut scăzut de fluor) sau chiar apă de ploaie, dacă ai posibilitatea. O soluție alternativă ar fi să lași apa de robinet peste noapte sau chiar două zile într-un recipient deschis și abia apoi să o folosești.

Lumina

În natură, bambusul crește în general sub paravanul format de coroanele copacilor. Ca atare, și în apartament va prefera lumina solară indirectă sau moderată.

Nu pune bambusul norocos în bătaia directă a soarelui, întrucât frunzulițele sale vor îngălbeni!

Bambusul tolerează și condițiile de lumină mai slabă, dar va crește mai mult și va avea o culoare mai frumoasă dacă este așezat într-un loc bine luminat.

Temperatura

Nu trebuie să stai cu termometrul lângă bambus ca să îi asiguri o anumită temperatură. Încearcă doar să îl ferești de extreme: o temperatură prea joasă sau prea ridicată îi va afecta sănătatea. Nu îl plasa nici lângă caloriferul fierbinte, dar nici lângă aerul condiționat!

Bambusul norocos nu este deloc pretențios, se descurcă de minune la temperaturi cuprinse între 18 și 35 de grade Celsius.

Îngrășământ

Bambusul norocos nu este pretențios nici atunci când vine vorba de îngrășământ.

Dacă ai un bambus în ghiveci, pune lunar câte o picătură de îngrășământ lichid pentru plante.

Dacă crești bambusul în apă, poți adăuga o dată la fiecare două-trei luni îngrășământ lichid foarte diluat.

Nu exagera cu cantitatea, pentru a nu provoca daune bambusului! Îngrășământul în exces poate duce la îngălbenirea frunzelor. Decât să pui prea mult, mai bine nu pui deloc!

Cât crește un bambus?

Există o multitudine de factori care influențează creșterea bambusului norocos – de la recipientul în care este așezat până la lumină și la felul în care este tăiat. Nu degeaba există o grămadă de persoane care și-au dezvoltat un adevărat hobby legat de creșterea bambusului norocos.

În general, bambusul crește mai bine atunci când este păstrat într-un ghiveci cu pământ și când are mai multă lumină (dar nu directă!). El poate crește rapid, atingând înălțimea de jumătate de metru în doar 6 luni.

Un bambus de apartament ajunge pe la înălțimea de 1-1,5 metri.

Cum se taie bambusul?

Odată ce bambusul a crescut suficient de mult, formând ramificații cu frunzulițe, îl poți înmulți și îl poți dărui prietenilor, pentru noroc. Înmulțirea se poate face în orice perioadă a anului.

Ca să înmulțești bambusul norocos, trebuie să faci următoarele:

  • folosește o foarfecă ascuțită și curată și taie un lăstar chiar din locul în care acesta se îmbină cu tulpina
  • dacă lăstarul are frunzulițe la bază, îndepărtează-le, pentru a crea o nouă tulpină
  • pune noua tulpină într-un vas mic cu apă
  • cam peste o lună vei vedea că își fac apariția mici rădăcini de culoare roșie
  • plantează noul bambus norocos în ghiveci sau păstrează-l în continuare în apă

Poți tăia bambusul și atunci când nu vrei să-l înmulțești. Dacă lăstarii sunt prea deși, mai poți tăia din ei. Astfel, planta nu numai că va arăta mai bine, dar va fi și mai sănătoasă.

Probleme care pot afecta bambusul norocos

Bambusul norocos poate fi afectat de dăunătorii generali ai plantelor, iar soluțiile sunt cele obișnuite:

  • Ca să îndepărtezi acarienii, spală planta cu puțin detergent de vase și apă.
  • Dacă observi un puf alb, cel mai probabil bambusul a fost atacat de păduchi. În acest caz, tamponează ușor bambusul cu un disc demachiant sau cu o bucățică de vată îmbibată în alcool.
  • Dacă pe plantă apar urme de mucegai, ar putea fi vorba despre o infecție fungică. Îndepărtează părțile afectate și pune bambusul într-un loc bine aerisit, astfel încât tulpina și frunzele să fie uscate.

Alte probleme des întâlnite sunt cele legate de îngrijire. Un bambus sănătos ar trebui să aibă aceeași culoare verde intens peste tot – de la tulpină până la frunze. Daca observi părți din tulpină sau frunze galbene sau maronii, înseamnă că ceva nu merge bine și planta poate fi bolnavă. Primul lucru pe care trebuie să faci este să îndepărtezi părțile îngălbenite, pentru a nu afecta și restul bambusului. Apoi, încearcă să identifici cauza îngălbenirii.

Un bambus îngălbenit se poate datora mai multor factori, precum lumina necorespunzătoare, umiditatea prea mică sau substanțele din apă. Dacă vezi că frunzele bambusului se îngălbenesc, ai grijă la aceste aspecte:

  • mută bambusul într-un loc în care lumina soarelui să nu bată direct pe plantă
  • folosește apă filtrată sau apă stătută atunci când îl uzi
  • asigură-i o umiditate adecvată
  • nu exagera cu îngrășământul
  • ai grija ca temperatura mediului înconjurător să nu fie prea scăzută
  • frunzele galbene pot indica și faptul că planta nu mai are loc să-și dezvolte rădăcinile și trebuie mutată într-un vas mai încăpător.

Unul dintre avantajele de a avea un bambus norocos? Chiar dacă nu e întreținut cum trebuie, bambusul rezistă mult timp înainte să moară, deci ai șansa de a-l salva.

Toxicitate

Bambusul este norocos pentru oameni, dar nu și pentru căței și pisici. Pentru micii noștri prieteni din apartament bambusul norocos poate fi toxic (ca și alte specii de Dracaena). În general, simptomele nu sunt grave, însă ingerarea frunzelor poate duce și la la dureri abdominale, pupile dilatate (la pisici), diaree, vomitat, salivare excesivă, probleme de coordonare și o slăbiciune generală.

Cățeii și pisicile foarte rar mănâncă plantele din casă. Îi mai prindem câteodată mestecând o frunză sau două, în timp ce se uită la noi cu ochi vinovați, dar de obicei nu le înghit. Dacă știi că animalul tău de companie are acest obicei, fii cu ochii pe el sau pune bambusul norocos într-un loc în care nu are acces.

Bambusul norocos și Feng Shui

Bambusul norocos este folosit de mai bine de 5000 de ani în practicile Feng Shui. Asocierea sa cu norocul, fericirea, dragostea și prosperitatea face ca acesta să fie un cadou ideal, atât pentru persoane apropiate cât și pentru business, căci...cine poate spune cu mâna pe inimă că nu are nevoie de noroc?

Cele 5 elemente

Potrivit legilor Feng Shui-ului chinezesc, bambusul norocos este planta care echilibrează cele cinci elemente (pământ, apă, foc, lemn, metal) – de aici și denumirea de "norocos". Semnificația este următoarea:

  • Lemn: planta în sine
  • Apă: apa în care crește bambusul sau cu care este udat
  • Pământ: pietricelele din vază sau pământul din ghiveci
  • Foc: panglica de culoare roșie care este adesea legată de tulpină sau de vas
  • Metal: vasul simbolizează metalul; chinezii obișnuiesc și să lege de panglică o monedă de metal

Numărul de fire de bambus

Numărul de fire de bambus influențează și el un aspect diferit al vieții. În general, cam toate numerele au semnificații pozitive, cu importanta excepție a cifrei patru.

Despre semnificațiile numărului de tulpini de bambus poți citi în articolul Câte fire de bambus se țin în casă pentru noroc.

Unde se pune bambusul în casă?

Conform practicilor Feng Shui, locul din casă în care așezi bambusul norocos va amplifica influența pozitivă a plantei.

Locurile ideale sunt:

  • partea de est, dacă vrei să atragi sănătate pentru familie
  • partea de sud-est, dacă vrei să atragi bogăție și prosperitate.

Mai poți așeza bambusul norocos în următoarele locuri:

  • Pe colțul biroului sau pe colțul unei măsuțe de cafea. Un principiu Feng Shui afirmă că obiectele care au colțuri împiedică fluxul normal al energiei în casă, determinând formarea de blocaje. Bambusul norocos ajută la circulația liberă a energiei.
  • În mijlocul mesei din living. Nu numai că bambusul îi va da un aspect plăcut, ci va dubla energia pozitivă. Feng Shui asociază masa din living cu abundența.
  • Pune bambusul norocos în bucătărie, ca sa ai parte de fericire. Cu atât mai mult dacă bucătăria se află în partea de est sau sud-est a casei. Așază bambusul în centrul mesei, pe frigider sau pe un dulap de bucătărie.
  • Pune bambusul norocos în baie, pentru a elimina energia negativă asociată cu această cameră și pentru a purifica spațiul.

În general, poți așeza bambusul norocos în orice loc din casă, mai puțin în dormitor. Conform Feng Shui, energia generată de plantele de apartament este ideală pentru spațiul în care îți petreci ziua, însă este mult prea puternică pentru dormitor și te va împiedica să dormi bine.

Bambusul norocos este o plantă ideală și pentru birou. Pune-o în partea de est sau de sud-est, pentru a atrage succesul profesional.

În orice loc ai pune bambusul, nu uita să îi asiguri condițiile de lumină corespunzătoare pentru a se putea dezvolta.

Aranjamente florale din articol

Bambus norocos Bambus norocos
Daca iti doresti sa daruiesti o planta norocoasa, dar care sa nu necesite o ingrijire pretentioasa, un bambus ...
100 lei79 lei
Comandă
Reducere 20%
Dracena Dracena
Daca s-ar face un top al plantelor usor de crescut in apartament, Dracaena (sau pe romaneste Dracena) ar ...
175 lei
Comandă
Lucky Panda Lucky Panda
La recomandarea maestrilor Feng Shui am creat "Lucky Panda": un cadou inedit, ce contine un ursulet panda de ...
139 lei
Comandă
Produs nou

Alte articole pe această temă

Nu ai produse in cos.
Ai nevoie de ajutor?
Telefon: 0374.877.477
L-V: 9:00 - 19:00
Oferte speciale
Secure shopping

Plata online securizata prin PayU

X

Înscrie-te să primești newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele oferte și reduceri.

Email *

Mulțumim!

Adresa ta a fost adăugată în baza noastră de date. Te vom ține la curent cu ultimele noutăți și oferte.