Telefon: 0374.877.477
Nu ai produse în coș. Intră în magazin
0374.877.477L-V 9-19
Buchete floriCutii floriCoşuriVarăCadouriFlori în ghiveciDiverseFă-ți buchetul
Livrare flori Bucuresti

Bambus îngălbenit? Sfaturi pentru îngrijire

Bambus îngălbenit? Sfaturi pentru îngrijire

Bambusul norocos (Dracaena Sanderiana) este una dintre cele mai iubite plante de apartament. Pe lânga faptul că necesită îngrijire minimă, este și strâns legat de filozofia Feng Shui, fiind asociat cu o multitudine de semnificații pozitive. Nu degeaba este poreclit "bambus norocos".

Planta are nevoie de doar câteva condiții generale ca să îi meargă bine: să nu fie în lumina directă a soarelui, să nu stea la temperaturi foarte scăzute sau prea ridicate, să fie udata din când în când și să nu o hrănești cu îngrășământ în exces. Nu sună deloc complicat. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca fie frunzele, fie tulpina bambusului să îngălbenească.

Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea bambusului îngălbenit.

De ce se îngălbenesc frunzele bambusului?

Frunzele bambusului norocos pot deveni galbene din mai multe motive. Esențial este să identifici cauza și să încerci să iei măsuri.

Ca regulă generală, dacă ai ținut bambusul norocos în același loc pentru mai mult timp și observi că frunzele au început să se îngălbenească, încearcă să identifici motivul, descoperind ce anume s-a schimbat în condițiile sale de îngrijire și creștere. Poate ai folosit altă apă? Poate ai pus mai mult fertilizator? Poate a venit vara și bambusul stă în bătaia aerului condiționat? Ia măsuri astfel încât să îi asiguri aceleași condiții pe care le-a avut și înainte.

Uite care sunt cele mai întâlnite cauze pentru care frunzele bambusului se îngălbenesc sau chiar se usucă!

1. Planta este așezată în bătaia directă a soarelui

Mut-o într-un loc în care lumina să nu fie directă, ci filtrată. Nu uita că în mediul său natural, bambusul norocos crește sub coroana copacilor, care nu permite soarelui să treacă direct.

2. Bambusul are parte de prea puțină lumină

În acest caz, mută planta într-un loc cu mai multă lumină. Dacă nu ai posibilitatea de a-i asigura lumină naturală, este în regulă și lumina artificială – în general, bambusul se adaptează ușor. Conform unor studii, cea mai bună lumină artificială pentru bambusul norocos este cea de tip fluorescent. Încearcă să îl așezi cam la 20-25 cm de o lampă fluorescentă. Cu cât bambusul are mai puțină lumină, cu atât va crește mai puțin.

3. Ai pus prea mult îngrășământ

Bambusul norocos are nevoie de foarte puțină fertilizare. Dacă știi că ai pus prea mult îngrășământ, este momentul să te oprești. Dacă ții bambusul în vază, scoate planta și spal-o bine cu apă. Procedează la fel atât cu vasul, cât și cu stratul de pietricele, pentru a elimina urmele de îngrășământ. Din același motiv ar fi bine să schimbi apa zilnic în următoarele câteva zile.

4. Bambusul nu a primit suficient fertilizator

Aceasta este o problemă care poate apărea foarte rar, de obicei atunci când folosești la udat doar apă distilată, care nu îi oferă plantei substanțele nutritive de care are nevoie. Dacă acesta este cazul, adaugă o cantitate foarte mică de fertilizator lichid pentru plante (mai mică decât cantitatea recomandată în general).

5. Temperatură prea mică sau prea mare

Ai grijă ca bambusul să nu fie lângă aerul condiționat, ventilator și în general lângă nici un aparat care îi poate afecta temperatura mediului ambient. Încearcă să-i menții temperatura constantă, fără schimbări bruște.

Nu doar temperatura aerului poate determina îngălbenirea frunzelor, dar și temperatura apei. Ai grija ca apa pe care o folosești la udat să nu fie prea rece!

6. Apa

Bambusul norocos nu se înțelege deloc bine cu clorul și florul din apă, iar una dintre consecințe poate fi chiar îngălbenirea frunzelor. Încearcă să schimbi apa cu care îl uzi. Folosește apă filtrată sau, dacă nu ai această posibilitate, lasă apa de la robinet să stea câteva zile într-un recipient deschis înainte de a o utiliza.

De asemenea, ai grijă să nu îi pui prea multă apă. Doar rădăcinile trebuie să fie acoperite, nu și tulpina.

7. Planta a crescut prea mult

Bambusul se poate dezvolta foarte repede, iar vasul în care este păstrat ar trebui să țină pasul cu ritmul de creștere, altfel planta va suferi.

Frunzele galbene ale bambusului norocos nu vor deveni din nou verzi. De aceea, pentru a evita ca planta să fie și mai mult afectată, taie părțile îngălbenite sau îndepărtează frunza cu totul dacă este în întregime galbenă. Astfel, vei putea și să verifici dacă măsurile pe care le iei pentru însănătoșirea plantei vor da rezultate și vor apărea noi frunzulițe verzi.

Tulpina bambusului norocos a devenit galbenă

În cazurile mai puțin fericite, tulpina plantei este cea care se îngălbenește. Acesta este un semn grav și riscul de a pierde bambusul norocos este mult mai mare.

Principala cauză care duce la îngălbenirea tulpinii este lipsa apei. Dacă bambusul nu a avut apă chiar și o singură zi, este posibil ca porii prin care planta absoarbe apa să se fi uscat și întărit și, chiar dacă îi vei pune apă, ea nu mai avea posibilitatea de a o asimila.

O altă cauză poate fi temperatura prea scăzută, în general sub 18 grade C, care duce și ea la micșorarea porilor și incapacitatea plantei de a absorbi apa.

Substanțele chimice din apa de robinet pot cauza nu doar îngălbenirea frunzelor, ci și a tulpinii. La fel și îngrășământul, prea multă sau prea puțină lumină solară, infecțiile fungice, acarienii sau putrezirea rădăcinilor determinată de obicei de apa în exces.

Dacă părți din tulpină au devenit galbene, nu le poți aduce înapoi la viață, dar poți încerca să salvezi restul. Taie partea care mai este verde (sau desprinde lăstarii care arată bine), ai grijă să nu fie moale, spal-o bine și pune-o într-un vas cu apă. Dacă este încă sănătoasă, va face din nou rădăcini.

Dacă în schimb întreaga tulpină a devenit galbenă, din păcate probabilitatea de salva bambusul norocos este foarte mică.

Mai multe despre îngrijirea bambusului poți citi în articolul "Bambusul norocos – îngrijire și Feng Shui".

Aranjamente florale din articol

Bambus norocos Bambus norocos
Daca iti doresti sa daruiesti o planta norocoasa, dar care sa nu necesite o ingrijire pretentioasa, un bambus ...
100 lei79 lei
Comandă
Reducere 20%
Lucky Panda Lucky Panda
La recomandarea maestrilor Feng Shui am creat "Lucky Panda": un cadou inedit, ce contine un ursulet panda de ...
139 lei
Comandă
Produs nou
Dracena Dracena
Daca s-ar face un top al plantelor usor de crescut in apartament, Dracaena (sau pe romaneste Dracena) ar ...
175 lei
Comandă

Alte articole pe această temă

Nu ai produse in cos.
Ai nevoie de ajutor?
Telefon: 0374.877.477
L-V: 9:00 - 19:00
Oferte speciale
Secure shopping

Plata online securizata prin PayU

X

Înscrie-te să primești newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele oferte și reduceri.

Email *

Mulțumim!

Adresa ta a fost adăugată în baza noastră de date. Te vom ține la curent cu ultimele noutăți și oferte.