Telefon: 0374.877.477
Nu ai produse în coș. Intră în magazin
0374.877.477L-V 9-19
Buchete floriCutii floriCoşuriVarăCadouriFlori în ghiveciDiverseFă-ți buchetul
Livrare flori Bucuresti

Floarea soarelui - floarea iubită a artiștilor

Floarea soarelui - floarea iubită a artiștilor

Deși atunci când ne gândim la floarea soarelui, primul nume care ne vine în minte este cel al lui Van Gogh, numeroși alți artiști s-au îndrăgostit de frumusețea ei sau și-au legat imaginea de a sa.

În Europa, reprezentările florii soarelui apar abia după secolul al XVI-lea, când planta este adusă din America, locul de origine a florii soarelui, de către coloniștii spanioli. Cu mult înainte de acest moment, floarea era figurată pe bijuteriile și obiectele sacre din aur ale aztecilor și incașilor, care o asociau cu zeul soarelui.

Tablouri celebre cu floarea soarelui

Picturile secolului al XVII-lea pun în prim plan semnificația și legenda florii soarelui.

În "Autoportret cu floarea soarelui", Antoon Van Dyck se folosește de simbolul plantei pentru a arăta devotamentul pe care i-l poartă regelui Carol I. Tabloul a fost făcut în anii 1632-1633, când Van Dyck fusese numit pictor al curții regale a Angliei.

La sfârșitul secolului al XVII-lea, pictorul francez Charles de la Fosse reprezintă legenda nimfei Klytia, care din dragoste pentru Helios se transformă în floarea soarelui. Aceeași legendă va fi pictată într-un stil diferit, două secole mai târziu, de Louis Welden Hawkins și va fi reprezentată în sculptură de George Frederic Watts.

Cele mai cunoscute tablouri care înfățișează frumusețea florii soarelui sunt cu siguranță cele ale faimosului Vincent Van Gogh, care îi dedică o întreagă serie de picturi. "Floarea soarelui îmi aparține", a declarat odată pictorul, arătând semnificația profundă pe care acesta o avea pentru el.

În total, Van Gogh a pictat 12 pânze cu această temă, 7 dintre ele fiind realizate în perioada în care a locuit în Arles, unde plănuia să decoreze camera în care urma să-și găzduiască prietenul, pe Gaugain, doar cu floarea soarelui.

Nici Paul Gaugain nu a rămas străin de acest subiect. Unul dintre tablourile sale îl reprezintă chiar pe Van Gogh, în timp ce picta floarea soarelui. Când s-a mutat în Tahiti, Gaugain a comandat de la Paris semințe, pe care le-a crescut în grădina sa și pe care le-a folosit apoi pentru a realiza patru naturi moarte.

Alt pictor celebru pasionat de grădinărit a fost Claude Monet, care aparține aceleiași perioade. În tablourile sale, el desenează buchete de florea soarelui, într-un vas japonez sau direct în grădina sa din Vetheuil. Floarea soarelui mai crește și astăzi în grădina din Giverny, unde artistul a locuit în ultima perioadă a vieții.

În pictura lui Gustav Klimt, floarea soarelui devine esențialmente decorativă, luxuriantă și aproape antropomorfă. Prin antiteză, la Egon Schiele ea este ofilită, exprimând întreaga sa viziune tragică asupra existenței, iar Edward Munch o alătură unui om însângerat.

Mai târziu, pictorul mexican Diego Rivera o va folosi pentru a-și transmite mesajul social și politic, evocând prin culorile vibrante pământurile în care atât el, cât și floarea soarelui își aveau originea.

Floarea soarelui în literatură

Planta își face apariția și în literatură, unde întâlnim mai multe poezii despre floarea soarelui.

În anul 1794, poetul englez William Blake îi dedică florii poemul ilustrat Ah! Sun-flower, iar în 1955 poetul american Allen Ginsberg scrie poezia Sunflower Sutra.

În 1925, poetul italin Eugenio Montale scrie:

"Floarea-soarelui adu-mi-o s-o răsădesc

în țărna mea arsă de sărătură,

ca să-și arate toată ziua oglinzii albastrului ceresc

neliniștea din galbena-i făptură."

(Oase de sepie, 1925, traducere de Marian Papahagi)

Dintre toți scriitorii, cel care și-a asociat cel mai mult imaginea cu cea a florii soarelui a fost englezul Oscar Wilde, susținător al estetismului.

Floarea soarelui în cinematografie

În anul 1970, cunoscutul regizor italin Vittorio de Sica realizează filmul I Girasoli (Floarea soarelui), avându-i ca protagoniști pe la fel de faimoșii Sophia Loren și Marcello Mastroianni.

Filmul redă povestea de dragoste a unei femei care pleacă în Rusia pentru a-și găsi soțul pierdut în cel de Al Doilea Război Mondial.

Floarea soarelui în muzică

Datorită semnificației florii soarelui și a asocierii cu veselia, optimismul și dragostea, imaginea sa este adesea folosită și în muzică.

Printre cei mai faimoși interpreți ai unor cântece intitulate Sunflower se numără Frank Sinatra și Neil Diamond.

Din perioada recentă datează melodia Sunflower, cântată de Post Malone și Swae Lee, melodie care a apărut în coloana sonora a filmului Spider-Man: Into the Spider-Verse și care a rămas pentru mult timp în vârful topurilor internaționale.

Iar din România, cine nu-l îndrăgește pe Nicu Alifantis și al său cântec dedicat florii soarelui?

Aranjamente florale din articol

Buchet delicat din floarea soarelui Buchet delicat din floarea soarelui
Un buchet de sezon, lucrat pe o parte, din 7 floarea soarelui proaspata, ornata discret cu o fundita din ...
99 lei
Comandă
Reducere 10%
Buchet iubire de-o vara Buchet iubire de-o vara
O relatie fierbinte, infiripata intre rozul trandafirilor si galbenul florii soarelui, imbratisate de ...
150 lei129 lei
Comandă
Reducere 15%
Buchet de floarea soarelui Buchet de floarea soarelui
Trimite-i un buchet de raze de soare cu petale, culese in plin sezon si frumoase foc, adunate intr-un ...
119 lei
Comandă

Alte articole pe această temă

Nu ai produse in cos.
Ai nevoie de ajutor?
Telefon: 0374.877.477
L-V: 9:00 - 19:00
Oferte speciale
Secure shopping

Plata online securizata prin PayU

X

Înscrie-te să primești newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele oferte și reduceri.

Email *

Mulțumim!

Adresa ta a fost adăugată în baza noastră de date. Te vom ține la curent cu ultimele noutăți și oferte.