Telefon: 0374.877.477
Nu ai produse în coș. Intră în magazin
0374.877.477L-V 9-19
Buchete floriCutii floriCoşuriVarăCadouriFlori în ghiveciDiverseFă-ți buchetul
Livrare flori Bucuresti

Floarea soarelui, imaginea radiantă a verii

Floarea soarelui, imaginea radiantă a verii

Cu galbenul ei intens și strălucitor, floarea soarelui ne înveselește în lunile calde ale verii drumurile de vacanță. O asociem cu optimismul, cu lumina și cu căldura astrului care i-a dat numele și, nu de puține ori, ne oprim încântați pentru a o fotografia. Dacă te numeri printre iubitorii săi, iată mai multe informații despre floarea soarelui.

Denumirea

De ce se numește floarea soarelui așa? Ei bine, denumirea științifică a florii soarelui este Helianthus annuus și provine din greaca veche, unde helios însemna "soare", iar anthos este cuvântul pentru "floare". Annuus provine din latină și se referă la faptul că planta este anuală.

În unele limbi, cum ar fi italiana, spaniola sau franceza, denumirea sugerează direct faptul că floarea soarelui se rotește după soare: girasole (it.), girasol (sp.) respectiv tournesol (fr.).

În limba populară, românii o numeau "sora soarelui", iar în anumite zone se mai numește "rujoancă", "ierboaie", "răsărită" sau "sorică". Poveștile florii soarelui sunt întotdeauna legate de imaginea soarelui.

Pentru că înfățișarea sa este atât de asemănătoare cu cea a astrului ceresc, semnificația florii soarelui se referă la veselie, la optimism și la bucuria de a trăi.

Descrierea plantei

Floarea soarelui face parte din familia Asteraceae, care este una dintre cele mai mari familii de plante cu flori pe care le găsim în natură.

Genul Helianthus cuprinde peste 50 de specii de floarea soarelui – atât sălbatice, cât și cultivate (se disting între ele prin înălțime, formă și culoarea florilor), însă specia cea mai răspândită și cultivată este Helianthus annuus.

Tulpina este dreaptă, puternică și atinge de obicei cam 2 m înălțime, dar în unele țări aceasta poate ajunge și la 3-4 m înălțime.

Frunzele sunt mari, aspre, cu pețiol lung și formă ovală sau câteodată triunghiulară și cu trei nervuri.

Inflorescența este de fapt compusă din două tipuri de flori – în centru se află florile din discul de culoare maro, iar spre exterior, florile alungite de culoare galbenă (pe care le asociem cu petalele). În general, florile discului sunt închise spre centru și deschise spre periferie. Florile exterioare au o singura funcție – aceea de a atrage insectele polenizatoare.

Floarea soarelui înflorește în timpul verii, iar perioada de înflorire poate dura între 25 și 30 de zile.

Importanța

Originea florii soarelui este în America, iar planta are în spate o istorie de peste 5000 de ani.

Astăzi, floarea soarelui se cultivă în întreaga lume, atât în scop alimentar, cât și pentru a se obține unele produse ale industriei chimice sau diferite substanțe cu proprietăți medicinale. Una dintre curiozitățile legate de floarea soarelui este faptul că din ea se folosește fiecare parte.

Floarea soarelui este folosită și în scopuri ornamentale. Ea este una dintre cele mai decorative plante, iar buchetele cu floarea soarelui sunt vedeta sezonului cald. Ele aduc bucuria și lumina verii în casele noastre și nasc zâmbete pe fețele celor care le primesc.

Cum să cultivi floarea soarelui în ghiveci

Dacă nu faci parte dintre norocoșii care au grădină (sau loc în grădină), e bine să știi că floarea soarelui se poate planta și în ghiveci.

Vei avea nevoie de un vas mai mare (cu diametrul de minim 20-30 cm) și adânc (pentru că rădăcinile au nevoie de spațiu), de un substrat drenant și de câteva semințe de floarea soarelui.

  • Pasul 1: Mai întâi de toate, trebuie să pregătești amestecul de pământ în care vei cultiva planta. Floarea soarelui preferă solul drenant. Pune pe fundul vasului un strat cam de 5 cm de pietriș sau de argilă expandată, pentru a forma baza de drenaj. Astfel, vei evita stagnarea apei, care va duce în timp la putrezirea rădăcinilor și moartea plantei. Completează apoi cu pâmânt fertil, amestecat cu turbă sau mraniță.
  • Pasul 2: Pune 2-3 semințe în centrul ghiveciului, la adâncimea de circa 2 cm și udă pământul. Cam peste o săptămână, semințele vor începe să germineze.

Floarea soarelui nu are nevoie de tratamente speciale. Ajunge să ai grijă să menții pământul umed pe măsură ce planta crește. Totuși, nu o uda prea des – nu uita că floarea soarelui suportă mai bine perioadele de ariditate decât umiditatea excesivă! De asemenea, poți să îi pui și un suport pentru a o sprijini.

Floarea se plantează în timpul primăverii, de pe la sfârșitul lui martie până pe la mijlocul lui aprilie.

 

Aranjamente florale din articol

Buchet de floarea soarelui Buchet de floarea soarelui
Trimite-i un buchet de raze de soare cu petale, culese in plin sezon si frumoase foc, adunate intr-un ...
119 lei
Comandă
Buchet iubire de-o vara Buchet iubire de-o vara
O relatie fierbinte, infiripata intre rozul trandafirilor si galbenul florii soarelui, imbratisate de ...
150 lei129 lei
Comandă
Reducere 15%
Buchet delicat din floarea soarelui Buchet delicat din floarea soarelui
Un buchet de sezon, lucrat pe o parte, din 7 floarea soarelui proaspata, ornata discret cu o fundita din ...
99 lei
Comandă
Reducere 10%

Alte articole pe această temă

Nu ai produse in cos.
Ai nevoie de ajutor?
Telefon: 0374.877.477
L-V: 9:00 - 19:00
Oferte speciale
Secure shopping

Plata online securizata prin PayU

X

Înscrie-te să primești newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele oferte și reduceri.

Email *

Mulțumim!

Adresa ta a fost adăugată în baza noastră de date. Te vom ține la curent cu ultimele noutăți și oferte.