Telefon: 0374.877.477
Nu ai produse în coș. Intră în magazin
0374.877.477L-V 9-19
Buchete floriCoşuriCutii floriIarnăCadouriFlori în ghiveciDiverseFă-ți buchetul
Livrare flori Bucuresti

Dragobete versus Valentine's Day

Dragobete versus Valentine's Day

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români, este echivalentul autohton al sărbătorii Sfântului Valentin. Are adepții săi înfocați, susținători ai valorilor naționale dar, în același timp, multă lume nu o sărbătorește, preferând Ziua Îndrăgostiților.

Deși în ultimul timp Dragobete se conturează din ce în ce mai mult ca un opozant al Sfântului Valentin și cele două sărbători sunt de obicei văzute în antiteză, ele au mai multe asemănări decât deosebiri.

Ambele zile au intrat în atenția românilor după Revoluția din 1989 – Valentine's Day a fost importată cu rapiditate din Occident, făcându-și loc din ce în mai mult în preferințele naționale, iar sărbătoarea de Dragobete a fost redescoperită și în mare parte reinventată, tocmai ca reacție în fața popularității pe care o căpăta sărbătoarea anglo-saxonă – a devenit foarte cunoscut îndemnul "De Dragobete iubește românește!".

Atât Sfântul Valentin cât și Dragobete se sărbătoresc în februarie, o lună săracă în zile cu caracter festiv, ceea ce le face să fie binevenite.

Nu se cunoaște vechimea zilei de Dragobete, iar informațiile existente sunt destul de puține. Cele mai vechi astestări scrise datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea, ceea ce înseamnă foarte puțin pe scara calendarului tradițional. Nu este exclusă nici ipoteza ca sărbătoarea să fie străveche, iar informațiile să se fi pierdut pe parcurs, mai ales într-o cultură care se transmitea în primul rând pe cale orală.

În ceea ce privește Valentine's Day, cea mai veche scrisoare de Sf. Valentin datează din secolul al XV-lea.

Dacă Dragobetele era o sărbătoare a lumii rurale (cum dovedesc cele câteva mențiuni existente în lucrările diverșilor folcloriști), ziua Sfântului Valentin, pe de altă parte, era caracteristică mediului urban.

Interesant este faptul că ambele sărbători sunt asociate cu împerecherea păsărilor, acest lucru putând indica o străveche origine comună. În literatura engleză se menționează că de Sfântul Valentin fiecare pasăre își alege perechea, iar în folclorul românesc Dragobete mai poartă și numele de "Logodna păsărilor".

La urma urmei, atât Sfântul Valentin cât și Dragobete sunt patroni ai dragostei, iar obiceiul de a trimite flori, felicitări și mesaje de dragoste își face din ce în ce mai mult loc și în sărbătoarea românească.

Să nu uităm și că februarie este ultima lună a iernii, iar trecerea la primăvară înseamnă și dezmorțirea propriilor sentimente, inclusiv a iubirii. Așa că profitați de orice prilej pentru a transmite un gând frumos și însoțiți acest gest de o floare, pentru a împleti bucuria sentimentelor cu renașterea naturii odată cu sosirea primăverii!

Aranjamente florale din articol

Buchet Festivalul primaverii Buchet Festivalul primaverii
Acesta este buchetul perfect pentru a spune ca primavara isi face simtita prezenta, iar florile proaspete de ...
160 lei125 lei
Comandă
Reducere 20%
Buchet special Dragobete Buchet special Dragobete
Pentru ca Dragobetele este o sarbatoare atipica a iubirii, alege sa-i spui cat de mult o iubesti daruindu-i ...
125 lei95 lei
Stoc epuizat
Buchet Primavară în suflet Buchet Primavară în suflet
Culorile pastelate ne incalzesc privirea si ne deschid sufletul la fel cum soarele reinvie natura odata cu ...
145 lei
Comandă

Alte articole pe această temă

Nu ai produse in cos.
Ai nevoie de ajutor?
Telefon: 0374.877.477
L-V: 9:00 - 19:00
Oferte speciale
Secure shopping

Plata online securizata prin PayU

X

Înscrie-te să primești newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele oferte și reduceri.

Email *

Mulțumim!

Adresa ta a fost adăugată în baza noastră de date. Te vom ține la curent cu ultimele noutăți și oferte.