Telefon: 0374.877.477
Nu ai produse în coș. Intră în magazin
0374.877.477L-V 9-19
Buchete floriCutii floriCoşuriVarăCadouriFlori în ghiveciDiverseFă-ți buchetul
Livrare flori Bucuresti

Dragobete versus Valentine's Day

Dragobete versus Valentine's Day

Dragobetele, ziua iubirii la români, este echivalentul autohton al sărbătorii Sfântului Valentin. Are adepții săi înfocați, susținători ai valorilor naționale dar, în același timp, multă lume nu o sărbătorește, preferând Ziua Îndrăgostiților. Polemicile de tipul "Valentine’s Day vs Dragobete" sunt în fiecare an la ordinea zilei.

Deși în ultimul timp Dragobete se conturează din ce în ce mai mult ca un opozant al Sf. Valentin și cele două sărbători sunt de obicei văzute în antiteză, ele au mai multe asemănări decât deosebiri. Diferența dintre Dragobete și Valentine’s Day nu este atât de mare pe cât ai putea crede la prima vedere.

Ambele zile au intrat în atenția românilor după Revoluția din 1989 – Valentine's Day a fost importată cu rapiditate din Occident, făcându-și loc din ce în mai mult în preferințele naționale, iar sărbătoarea de Dragobete a fost redescoperită și în mare parte reinventată, tocmai ca reacție în fața popularității pe care o căpăta sărbătoarea anglo-saxonă – a devenit foarte cunoscut îndemnul "De Dragobete iubește românește!".

Atât Sfântul Valentin cât și Dragobete se sărbătoresc în februarie, o lună săracă în zile cu caracter festiv, ceea ce le face să fie binevenite.

Nu se cunoaște vechimea zilei de Dragobete, iar informațiile existente sunt destul de puține. Cele mai vechi astestări scrise datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea, ceea ce înseamnă foarte puțin pe scara calendarului tradițional. Nu este exclusă nici ipoteza ca sărbătoarea să fie străveche, iar informațiile să se fi pierdut pe parcurs, mai ales într-o cultură care se transmitea în primul rând pe cale orală.

În ceea ce privește Valentine's Day, cea mai veche scrisoare de Sf. Valentin datează din secolul al XV-lea.

Dacă Dragobetele era o sărbătoare a lumii rurale (cum dovedesc cele câteva mențiuni existente în lucrările diverșilor folcloriști), ziua Sfântului Valentin, pe de altă parte, era caracteristică mediului urban.

Interesant este faptul că ambele sărbători sunt asociate cu împerecherea păsărilor, acest lucru putând indica o străveche origine comună. În literatura engleză se menționează că de Sfântul Valentin fiecare pasăre își alege perechea, iar în folclorul românesc Dragobete mai poartă și numele de "Logodna păsărilor".

La urma urmei, ambii sunt patroni ai dragostei, iar obiceiul de a trimite flori de Dragobete, felicitări și mesaje de dragoste își face din ce în ce mai mult loc și în sărbătoarea românească (vezi și articolul Ce flori se oferă de Dragobete).

Să nu uităm și că februarie este ultima lună a iernii, iar trecerea la primăvară înseamnă și dezmorțirea propriilor sentimente, inclusiv a iubirii. Așa că profitați de acest prilej pentru a transmite un gând frumos și însoțiți acest gest de o floare sau de un buchet de Dragobete, pentru a împleti bucuria sentimentelor cu renașterea naturii odată cu sosirea primăverii!

Aranjamente florale din articol

Buchet Festivalul primaverii Buchet Festivalul primaverii
Acesta este buchetul perfect pentru a spune ca primavara isi face simtita prezenta, iar florile proaspete de ...
200 lei149 lei
Comandă
Reducere 25%
Buchet special Dragobete Buchet special Dragobete
Pentru că Dragobetele este o sărbătoare atipică a iubirii, alege să-i spui cât de mult o iubești ...
175 lei125 lei
Stoc epuizat
Cutie cu lalele multicolore Cutie cu lalele multicolore
O cutie eleganta, in forma de inima, ce abunda de lalele in toate culorile primaverii, exprimand prin ...
220 lei199 lei
Stoc epuizat

Alte articole pe această temă

Nu ai produse in cos.
Ai nevoie de ajutor?
Telefon: 0374.877.477
L-V: 9:00 - 19:00
Oferte speciale
Secure shopping

Plata online securizata prin PayU

X

Înscrie-te să primești newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele oferte și reduceri.

Email *

Mulțumim!

Adresa ta a fost adăugată în baza noastră de date. Te vom ține la curent cu ultimele noutăți și oferte.