Telefon: 0374.877.477
Nu ai produse în coș. Intră în magazin
0374.877.477L-V 9-19
Buchete floriCutii floriCoşuriPrimăvarăCadouriFlori în ghiveciDiverseFă-ți buchetul
Livrare flori Bucuresti

Trandafirul alb - semnificație și legendă

Trandafirul alb - semnificație și legendă

Așa cum știm cu toții, trandafirul este regele florilor - "floarea" prin excelență. Prin culorile sale, el ne comunică simboluri și înțelesuri multiple. Semnificația trandafirului alb a fost dintotdeauna legată de sentimente pure, precum inocența și sinceritatea, dar trandafirul alb a fost folosit și pentru a exprima ideea de tinerețe, armonie și prietenie.

Ce semnifică trandafirul alb?

Încă din lumea greacă și romană, trandafirul alb a fost asociat cu diferite simboluri.

În antichitate, se credea că trandafirii albi au puteri supranaturale, apărându-i pe cei care îi purtau. De aceea, coiful lui Hector era împodobit cu trandafiri albi, la fel și scutul lui Ahile.

La celți, un arbust de trandafir alb sădit pe mormântul unei persoane dragi reprezenta liniștea și pacea de pe lumea cealaltă.

În lumea creștină, trandafirii albi sunt asociați Fecioarei Maria, implicit virginității și semnifică Paradisul – de aici denumirea de "floarea luminii".

În epoca victoriană, când era folosit limbajul florilor pentru a transmite anumite mesaje, un trandafir alb însemna puritate, misticism și sfințenie, dar putea fi și simbolul unui admirator secret.

Trandafirii albi erau dăruiți și pentru a semnifica iubirea platonică, de obicei tinerelor fete sau femeilor de care nu te lega o dragoste pasională. Într-un tratat despre simbolistica florilor apărut în Germania anului 1899, la semnificația trandafirului alb se menționează: "petalele sale simbolizează comoara iubirii pure și eterne, eliberată de patima pământească".

Tocmai pentru că simbolizează puritatea și inocența, trandafirul alb este una dintre florile cele mai întâlnite în aranjamentele florale de nuntă, mai ales în buchetul miresei. Din același motiv este adesea utilizat și la realizarea lumânărilor de botez.

Culoarea albă a trandafirului semnifică și adevărul, transmițând un mesaj de loialitate și de încredere, dar poate însemna în același timp și un nou început.

Pe scurt, semnificația trandafirului alb este:

  • inocență
  • puritate
  • tinerețe
  • afecțiune
  • un nou început
  • dragoste tânără
  • încredere
  • loialitate

Dăruiește un buchet de trandafiri albi unui prieten drag, cuiva din familie, cuiva cu care tocmai ai început o relație sentimentală sau cu ocazia unei aniversări, a nașterii unui bebeluș sau a unei reușite pe plan profesional. De asemenea, îi poți dărui trandafiri albi și iubitei tale, pentru a-i arăta devotamentul și dragostea eternă.

Atunci când combini trandafirii albi cu trandafiri de alte culori, ei capătă noi înțelesuri. De exemplu, un buchet de trandafiri roșii și albi are o semnificație romantică, simbolizând unirea sufletelor și putând fi interpretat drept o cerere în căsătorie. Pe de altă parte, un buchet de trandafiri albi și roz înseamnă recunoștință, așa că folosește-l pentru a-i mulțumi cuiva. Atunci când combini trandafirii albi cu trandafirii galbeni, obții un buchet ce reprezintă optimism, prietenie și onestitate.

Când trimiți flori, nu uita nici de semnificația numărului de trandafiri!

Legenda trandafirului alb

O legendă din mitologia greacă asociază trandafirii albi cu zeița dragostei. Atunci când Afrodita s-a născut din mare, spuma de pe corpul ei s-ar fi transformat în trandafiri de un alb strălucitor, pe măsură ce atingea pământul.

De aici încolo legenda trandafirului alb se întrepătrunde cu cea a trandafirului roșu. Acesta ar fi apărut după ce sângele zeiței s-ar fi scurs peste trandafirii albi.

O altă legendă, de origine persană, spune că frumusețea trandafirului alb a făcut ca o privighetoare să se îndrăgostească de el din prima clipă în care l-a văzut. Privighetoarea nu putea cânta, însă iubirea sa a fost atât de intensă încât într-o bună zi a întâmpinat trandafirul cu triluri melodioase. De atunci, bobocul de floare se deschidea doar când auzea privighetoarea cântând.

Odată însă, copleșită de dragoste, privighetoarea a strâns atât de tare în brațe trandafirul alb, încât un spin i-a străpuns inima. Sângele care s-a scurs peste petale a transformat floarea într-un trandafir de culoare roșu intens.

Istoria trandafirului alb

Trandafirii albi sunt originari din zona Asiei și a bazinului mediteranean. Se pare că cel mai mare arbust de trandafir din lume, înscris și în Guinness Book, este unul de culoare albă.

De-a lungul istoriei, trandafirii albi și-au făcut apariția în religie, cultură și politică, dar au fost oferiți și ca simbol al recunoștinței pentru merite deosebite.

În secolul al XV-lea, trandafirul alb a fost simbolul Casei de York, una dintre cele două părți participante la Războiul celor Două Roze.

La începutul secolului al XIX-lea, o colecție impresionantă de trandafiri se afla în grădina împărătesei Josephine de la Malmaison, colecție în care trandafirii albi ocupau un loc privilegiat.

Iar în secolul al XX-lea, în Germania nazistă, gruparea de rezistență a studenților din Munchen a purtat numele de Trandafirul Alb.

Astăzi, în lume sunt peste 3000 de specii de trandafiri albi.

Pentru mai multe informații despre trandafiri, citește și articolul despre semnificația trandafirului sau pe cele despre curiozități din lumea trandafirilor!

Aranjamente florale din articol

Buchet select de trandafiri albi Buchet select de trandafiri albi
Frumusetea trandafirilor albi este incontestabila si intotdeauna plina de semnificatii. Acestia reprezinta ...
219 lei
Comandă
Buchet special La multi ani Buchet special La multi ani
Ureaza-i "La multi ani!" intr-un mod sincer si spontan cu acest buchet din trandafiri albi de lux livrat ...
250 lei199 lei
Comandă
Reducere 20%
Buchet 7 trandafiri albi Buchet 7 trandafiri albi
O selectie discreta de trandafiri albi ce transmit prin culoarea si parfumul specific un sentiment de pace si ...
125 lei
Comandă

Alte articole pe această temă

Nu ai produse in cos.
Ai nevoie de ajutor?
Telefon: 0374.877.477
L-V: 9:00 - 19:00
Oferte speciale
Secure shopping

Plata online securizata prin PayU

X

Înscrie-te să primești newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele oferte și reduceri.

Email *

Mulțumim!

Adresa ta a fost adăugată în baza noastră de date. Te vom ține la curent cu ultimele noutăți și oferte.