Plantele de interior: sa le trezim la viata!
Iarna cea lunga pune la grea incercare plantele de interior: acestea resimt factorii de stres. Incepand cu aerul uscat provocat de calorifere pana la excesul sau carenta de apa. Rezultatul: de multe ori ajung sleite de puteri la intalnirea cu primavara. Anotimpul cald este o ocazie de neratat pentru o reimprospatare. Iata cateva sugestii pentru ca plantele Dvs. sa fie din nou proaspete!
Observati-le cu atentie!
Desi pare lipsit de sens, sfatul este cat se poate de valabil: primul lucru pe care trebuie sa-l faceti pentru a alege, mai tarziu, metodele potrivite de tratament este observatia! Dar nu cu privirea grabita pe care suntem tentati sa o abordam, ci dedicand timp: concentrati-va asupra acestei vietati ce traieste cu noi si care ne infrumuseteaza casa si nu numai! Cu o foarfeca, taiati frunzele uscate si lujerii morti. Observati cu atentie partea inferioara a frunzelor pentru a vedea daca exista insecte sau paraziti ce-i pot dauna.
Remediu - un dus luuung
Daca nu exista probleme serioase, dar planta de interior are un aer obosit si prafuit, atunci vom trece la fapte: ii vom face un dus. Duceti planta in cada si stropiti-o mult si bine, udati-i frunzele si tulpinile, inlaturand praful. Cum vedeti ca e o zi frumoasa si calda, scoteti-o afara, la umbra, sa se usuce. Lasati-o acolo o zi-doua, pana observati ca iese din "hibernare".
Schimbarea ghiveciului
Verificati daca planta Dvs. nu are nevoie de o schimbare a ghiveciului. Veti intelege simplu daca da sau nu: daca radacinile plantei de interior au iesit prin partea inferioara a ghiveciului, este timpul pentru o schimbare. Iar primavara este anotimpul potrivit!
Cum procedam: avem nevoie de un ghiveci si de o foarfeca mai mare, un saculet de bilute de argila expandata, pamant nou (pentru plantele tropicale de interior este bun cel universal cu adaos de turba). Scoateti planta din ghiveciul vechi si tundeti radacinile 1 cm. In ghiveciul nou puneti un strat de 2-3 cm de bilute de argila, apoi umpleti cu pamantul nou. Lasati un spatiu in centrul ghiveciului care sa fie mare cam cat radacinile plantei. Sustineti planta in ghiveci pana acoperiti radacina cu pamant. Atentie! Pamantul nu trebuie sa depaseasca baza plantei!
Pentru orhidee, urmareste cum se schimba ghiveciul pas cu pas!
Ingrasamant in cantitati corecte
Dupa schimbarea ghiveciului si a pamantului, va urma udarea plantei de interior, insotita de o doza de ingrasamant pentru plante verzi. Poti incerca, de asemenea, ingrasamantul natural pe care sigur il ai prin bucatarie! Un loc umbros pe terasa, iar dupa cateva zile le veti vedea transformandu-se: frunzele vor deveni mai "grase" si vor capata luciu, vor creste tulpini noi - planta de interior va deveni mai robusta, mai puternica. Nu uitati sa o udati regulat! Veti observa cum planta Dvs. intra in forma maxima si va fi o adevarata placere sa o readuceti in casa la inceputul iernii!