Telefon: 0374.877.477
Nu ai produse în coș. Intră în magazin
0374.877.477L-V 9-19
Buchete floriCutii floriCoşuriPrimăvarăCadouriFlori în ghiveciDiverseFă-ți buchetul
Livrare flori Bucuresti

Ce facem cu Crăciunița după sărbători?

Ce facem cu Crăciunița după sărbători?

Cea mai fastuoasă luna a anului a trecut dar, înainte de a ne părăsi, ne-a lăsat în dar un oaspete vegetal dintre cei mai frumoși și mai delicați: Crăciunița. Ce facem cu ea acum, odată cu apropierea primăverii sau când frunzele cad sau încep să se ofilească? Mai putem spera ca anul viitor să ne înfrumusețeze sărbătorile cu splendidele sale "flori"?

Crăciunița este un cadou deosebit, pe care sigur l-ai primit măcar o dată de sărbători. Asocierea ei cu Nașterea Domnului a transformat-o într-un simbol al datinilor și obiceiurilor de iarnă, așa cum este și bradul de Crăciun. Însă, la fel ca orice plantă, Crăciunița are o perioadă de înflorire și una de hibernare, de care este bine să ținem cont.

În primul rând, pentru a păstra cât mai mult planta, trebuie să ne asigurăm că ea este într-o stare bună. O Crăciuniță sănătoasă ar trebui să își păstreze frunzele până în lunile aprilie-mai.

De ce cad frunzele Crăciuniței?

Pot exista mai multe motive pentru care frunzele Crăciuniței se îngălbenesc sau cad:

  • Apa este problema cea mai des întâlnită. De obicei, frunzele se îngălbesc și cad din cauza excesului de apă. Mai bine o uzi mai des și cu puțină apă, decât rar și cu multă apă. Atenție, căci și uscarea solului poate duce la îngălbenirea frunzelor.
  • Lumina directă și intensă va avea ca rezultat o Crăciuniță ofilită sau uscată. Nu o așeza direct în bătaia soarelui, dar ai grijă să primească minim 6 ore de lumină pe zi.
  • Temperatura ideală este de 18-21 grade. Dacă temperatura scade sub 10 grade sau crește peste 26 grade, frunzele Crăciuniței se vor îngălbeni și vor începe să cadă.
  • Îngrășamântul. Deficiența de magneziu sau de molibden poate duce la îngălbenirea și căderea frunzelor. În același timp, excesul de îngrășământ poate avea aceleași consecințe.
  • Amplasarea. Ai așezat ghiveciul într-o zonă în care există curenți de aer, iar Crăciunița este foarte sensibilă la aceștia.
  • Umiditatea din aer. Dacă aerul este prea uscat, funzele se vor îngălbeni și vor cădea. Poate fi util să așezi Crăciunița lângă alte plante, care vor ajuta la umiditate.
  • Insectele dăunătoare și mucegaiul plantelor. Observă cu atenție orice schimbare a aspectului frunzelor Crăciuniței și ia măsuri din timp.

Întreținerea Crăciuniței

Dacă vrei să o păstrezi până anul viitor, respectă calendarul de întreținere a Crăciuniței.

Ianuarie-martie

Odată ce își pierde aspectul frumos și coloritul și intră în perioada de repaus, udă Crăciunița mai rar sau cu mai puțină apă. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să o lași să se usuce, ci doar să reduci cantitatea de apă! Până când vine luna aprilie, mută ghiveciul într-un loc răcoros și mai întunecat, dar unde să poată totuși primi 6 ore de lumină difuză pe zi.

Aprilie

Mută planta într-o zonă cu lumină, dar fără expunere directa la soare și începe din nou să o uzi normal. Taie-i ramurile până la 10-15 centimetri înălțime.

Când apar lăstari sau frunzulițe noi, poți începe să pui îngrășământ universal, în doza recomandată pe ambalaj, o dată la 3-4 săptămâni, pentru a ajuta creșterea.

Mai

În luna mai sau la începutul lui iunie este indicat să o transplantezi (ghiveciul trebuie să aibă gaură pentru scurgere) și să îi schimbi pământul.

Iunie-august

În timpul verii poți scoate Crăciunița afară, dar va trebui să o ții într-un loc luminos și răcoros. Nu o lăsa direct în soare și ai grijă să aibă suficientă apă. Continuă să îi pui îngrășământ din când în când.

Pe la mijlocul lui iulie îi mai poți tăia cam 2-3 cm din vârful tulpinilor.

Septembrie

De pe la jumătatea lui septembrie, dacă ai scos Crăciunița afară, o poți aduce înapoi în casă. Pune-o într-un loc cu lumină indirectă și temperatură de 18-21 grade.

Crăciunița poate reînflori?

Bineînțeles, cu o observație! Ceea ce noi numim flori, sunt de fapt frunze modificate. Florile sunt mici și se află în centrul frunzelor colorate. Pentru ca planta să înflorească din nou, trebuie să ținem cont de anumite lucruri. Crăciunița este o plantă de zi scurtă, deci provocarea înfloririi depinde de reducerea orelor de lumină comparativ cu cele de întuneric.

Odată cu toamna, scurtarea zilelor se întâmplă natural, deci totul ar putea fi perfect pentru ea. Când temperatura de afară scade sub 15 grade, noi mutăm Crăciunița în casă și, atunci când se lasă noaptea...aprindem lumina. Chiar lumina aceasta este cea care îi interzice Crăciuniței să reînflorească.

Atunci când condiția orelor de întuneric este respectată, Crăciunița înflorește corect! Ea are nevoie de câteva ore de lumină pentru a face fotosinteza, însă orele de întuneric total sunt esențiale. În plus, se pare că lumina slabă în perioada în care ar trebui să stea la întuneric poate duce la deformarea frunzelor.

Deci...să continuăm calendarul.

Octombrie-noiembrie

În această perioadă, timp de o lună și jumătate sau două, va trebui să îi asiguri Crăciuniței în absolut fiecare zi alternarea perioadelor de lumină cu cele de întuneric total.

Când vine seara, poți pune planta într-un dulap sau într-o debara pe care nu o vei mai deschide până dimineață. O soluție mai simplă este să o acoperi cu o cutie mare de carton. După 14-16 ore de întuneric, mută planta la lumină sau scoate-i cutia.

Continuă să o uzi și să îi pui îngrășamânt ca de obicei. În aceast timp ar trebui să se formeze floricelele mici din vârf, iar frunzele din jurul lor să își schimbe treptat culoarea.

Când înflorește Crăciunița?

Dacă respecți "somnul" de 12-14 ore al Crăciuniței în lunile octombrie și noiembrie alternat cu orele cu multă lumină, ea ar trebui să înflorească în luna decembrie.

Din momentul în care ai remarcat că frunzele din centru încep să se înroșească, nu mai este nevoie să aplici tratamentul întuneric complet/lumină.

Cât rezistă Crăciunița?

Crăciunița nu își va păstra frunzele roșii în permanență. Perioada sa de înflorire poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni. Apoi, ea va intra în perioada de hibernare și își va relua ciclul de viață.

Însă, dacă îi asiguri condițiile corecte de lumină, apă și temperatură, Crăciunița poate rezista ani de zile, chiar dacă nu mai reușești să o faci să înflorească.

Aranjamente florale din articol

Craciunita Craciunita
Poinsetiia sau Floarea Craciunului este simbolul cadoului daruit din suflet, potrivit legendelor. Aspectul ei ...
120 lei99 lei
Stoc epuizat
Ciclama diafana Ciclama diafana
Ciclama, o floare de interior cunoscuta pentru minunatele culori in miez de iarna! Da, aceasta planta ...
159 lei
Comandă
Begonie incantatoare Begonie incantatoare
Una dintre cele mai iubite plante din tara noastra, Begonia se gaseste in foarte multe culori si varietati. ...
179 lei
Comandă

Alte articole pe această temă

Nu ai produse in cos.
Ai nevoie de ajutor?
Telefon: 0374.877.477
L-V: 9:00 - 19:00
Oferte speciale
Secure shopping

Plata online securizata prin PayU

X

Înscrie-te să primești newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele oferte și reduceri.

Email *

Mulțumim!

Adresa ta a fost adăugată în baza noastră de date. Te vom ține la curent cu ultimele noutăți și oferte.